Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zasady mikrofiltracji gazów i cieczy w przemyśle spożywczym

Spis treści
- Na czym polega mikrofiltracja cieczy w przemyśle spożywczym?
- Na czym polega mikrofiltracja gazów w przemyśle spożywczym?
- Gdzie kupić filtry stosowane w przemyśle spożywczym?
Mikrofiltracja to jedna z metod separacji mechanicznej, którą stosuje się w przemyśle spożywczym w celu oczyszczania cieczy i gazów z zanieczyszczeń. Technika ta polega na przepuszczaniu mieszaniny przez filtr, który usuwa cząstki o podanej wielkości. W przemyśle spożywczym mikrofiltracja pozwala poprawić jakość produktów, wyeliminować bakterie oraz usunąć niepożądane zanieczyszczenia. Na czym ten proces polega?
Na czym polega mikrofiltracja cieczy w przemyśle spożywczym?
Proces ten polega na przepuszczaniu cieczy przez filtr, który usuwa zanieczyszczenia o wielkości między 0,1 a 10 mikrometrów. Filtry przemysłowe mikrofiltracyjne wykonane są z różnych materiałów, w zależności od ich zastosowania. Mogą powstawać z papieru filtracyjnego, tkaniny lub specjalnej membrany polimerowej. W mikrofiltracji cieczy stosuje się filtry sterylne lub specjalne systemy Pharma. Takie działanie pozwala w przemyśle spożywczym oczyścić płyny przed ich finalnym pakowaniem lub produkcją różnych artykułów. Filtry usuwają zanieczyszczenia w formie resztek pokarmowych, bakterii, drożdży i glonów. To z kolei zapewnia czystość produktu końcowego i zwiększa jego trwałość.
Przeczytaj również: Przemysłowe znaczenie instalacji sprężonego powietrza
Na czym polega mikrofiltracja gazów w przemyśle spożywczym?
Proces ten pozwala usuwać zanieczyszczenia, takie jak kurz, płyn, aerozole i cząstki stałe z przepływającego gazu. Stosuje się go w celu ochrony procesów produkcyjnych przed zanieczyszczeniami. Mikrofiltrację gazów wykorzystuje się także w procesach pakowania żywności, aby zapobiegać dostawaniu się do niej cząstek stałych, które mogłyby wpłynąć negatywnie na jakość produktów. Instalacje sprężonego powietrza Avrotech oferują wysokiej jakości filtry dla przemysłu spożywczego.
Przeczytaj również: Instalacje sprężonego powietrza – technologia przyszłości w Polsce
Gdzie kupić filtry stosowane w przemyśle spożywczym?
Aby mikrofiltracja gazów i cieczy w przemyśle spożywczym przebiegała bezpiecznie i efektywnie, warto kupować filtry od sprawdzonych, doświadczonych dostawców tych systemów. Firmy, które mają certyfikat energooszczędnych technologii, dostarczają i serwisują urządzenia filtracyjne. Zapewniają również kompleksowy proces doradztwa technicznego oraz obsługi Klientów na terenie całego kraju – zarówno w trakcie wstępnej oceny koncepcyjnej, jak i posprzedażowych usług serwisowych sprzętu oraz filtrów.
Przeczytaj również: Czym są instalacje sprężonego powietrza i kiedy są przydatne?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana