Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Z czego składa się ciasto pszczele?

Miód oraz inne wyroby wytwarzane przez pszczoły cieszą się ogromną popularnością ze względu na swoje naturalne pochodzenie oraz liczne walory prozdrowotne i smakowe. Uzyskiwanie wysokiej jakości pożytków z hodowli pszczół wymaga jednak zapewnienia owadom odpowiednich warunków do pobierania i magazynowania pokarmu. Sposobem na poprawę kondycji całego roju będzie właściwe dokarmianie, zwłaszcza w okresach, gdy występują niedobory pożywienia.
Co trzeba wiedzieć o wspomaganiu żywienia pszczół?
W optymalnych warunkach pszczoły same znajdują pokarm, a wytwarzając miód, gromadzą zapasy pozwalające na przetrwanie tych części roku, gdy pożywienie nie jest dostępne. Wybieranie miodu może jednak znacznie ograniczyć zdolność roju do przezimowania bez radykalnego zmniejszenia liczebności owadów, a niesprzyjające warunki pogodowe występujące wczesną wiosną i późną jesienią nierzadko sprawiają, że staje się to problematyczne. Sposobem na efektywne zwiększenie szans na pełne pokrycie zapotrzebowania na pokarm będzie dokarmianie rodzin pszczelich odpowiednio dobranymi substancjami. Może ono przybrać postać podawania specjalnego syropu cukrowego albo tzw. ciasta pszczelego. Szczególnie korzystne jest używanie ciasta pszczelego, ponieważ nadaje się ono do stosowania przez cały rok i pozwala na wspomaganie funkcjonowania owadów niezależnie od warunków. Choć pokarmy dla pszczół tradycyjnie były wytwarzane przez pszczelarzy samodzielnie, lepszym wyjściem będzie korzystanie z gotowych preparatów, które zawierają starannie dobrane proporcje składników i zachowują swoje właściwości przez długi czas.
Przeczytaj również: Pokarm pszczeli o wielu zastosowaniach
Czym charakteryzuje się ciasto pszczele?
Ciasto pszczele określane także jako fondant pszczeli to pokarm w formie stałej, który ma konsystencję miękkiej, lecz spoistej pasty łatwej w formowaniu i nierozpuszczającej się pod wpływem ciepła. Zawiera mieszankę łatwo przyswajalnych cukrów prostych (dwucukrów) – glukozy i fruktozy, a także maltozy i sacharozy oraz różnych dodatków. Dzięki specjalnej recepturze podawanie ciasta nie budzi zainteresowania owadów z innych uli, nie zachęca więc do dokonywania rabunków. Jednocześnie jego podawanie korzystnie wpływa na czerwienie matek pszczelich. Firma Holger Food Group oferuje pokarm pszczeli najwyższej jakości, w tym syrop oraz ciasto pszczele.
Przeczytaj również: Czym podkarmiać pszczoły na wiosnę?
Przeczytaj również: Zalety stosowania gotowych syropów cukrowych do podkarmiania pszczół
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana