Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze punktu skupu bydła?

Hodowla bydła rzeźnego pozwala na dostarczanie konsumentom i zakładom przetwórczym mięsa o wysokiej jakości, zarówno jeżeli chodzi o walory smakowe, jak i zawartość substancji odżywczych. Nim będzie ono mogło trafić do odbiorców, musi jednak przejść przez cały proces od gospodarstwa po placówkę handlową bądź zakład gastronomiczny. Dla rolników zajmujących się utrzymaniem krów, byków i cieląt największe znacznie ma korzystna sprzedaż zwierząt.
Jak wygląda proces pozyskiwania mięsa?
Mięso należy do tradycyjnych produktów żywnościowych wybieranych ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych oraz niepowtarzalny smak i możliwość wykorzystania na wiele sposobów od produkcji wędlin, przez liczne zastosowania kulinarne w formie mniej lub bardziej przetworzonej. Szczególnym, zainteresowaniem cieszy się wołowina pozyskiwana z osobników dorosłych oraz cielęcina, pochodząca ze sztuk, które liczą do 6 miesięcy. Cechuje się ona zasobnością w łatwo przyswajalne białko, wysoką zawartością żelaza oraz witaminami z grupy B, a także A, E oraz D. Ze względu na popularność mięsa wołowego i cielęciny, hodowlą bydła rzeźnego zajmuje się wielu rolników. By oferowane przez nich sztuki mogły trafić do ubojni, a stamtąd zależnie od zapotrzebowania do zakładów masarskich lub firm zajmujących się handlem mięsa, konieczna jest działalność podmiotów specjalizujących się w skupie bydła. W Małopolsce w branży tej działa Anto-Leo z Chmielnika, firma oferująca również sprzedaż mięsa.
Przeczytaj również: Jakie są czynniki wpływające na ceny skupu bydła?
Jakie cechy są najważniejsze przy działaniu skupu bydła?
Z punktu widzenia hodowcy bydła najważniejszą kwestią jest możliwość uzyskania za sprzedawane sztuki możliwie wysokiej ceny, która nie tylko pokryje koszty utrzymania zwierząt i ich chowu, ale również zapewni godziwy zysk. Duże znaczenie mają jednak również dodatkowe korzyści oferowane przez przedsiębiorstwo zajmujące się skupem. Wśród istotniejszych znajdzie się możliwość odbioru wprost z gospodarstwa, dzięki posiadaniu przez odbiorcę floty pojazdów przystosowanych do przewozu zwierząt, co znacznie ogranicza koszty po stronie producenta. Liczyć będzie się obsługa formalności związanych z wyrejestrowaniem odbieranych od rolnika sztuk oraz załatwienie kwestii dokumentacji weterynaryjnej. Ważna jest ponadto dogodna i szybka forma płatności – część gospodarstw preferuje rozliczenia bezgotówkowe, w innych bardziej pożądana będzie zapłata gotówką. Firma Anto-Leo z Chmielnika w województwie świętokrzyskim specjalizuje się w skupie bydła, ale także sprzedaży krów oraz pozyskiwaniu i sprzedaży mięsa wołowego.
Przeczytaj również: Jakie zwierzęta są najlepiej wyceniane na skupach bydła?
Przeczytaj również: Jak zadbać o dobrostan zwierząt podczas transportu do skupu?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana