Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym odkażać urządzenia kuchenne w lokalu?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest dbanie o higienę i czystość urządzeń kuchennych. W dobie pandemii COVID–19, zachowanie odpowiedniego poziomu higieny stało się jeszcze bardziej istotne. Ten artykuł prezentuje kilka skutecznych metod dezynfekcji sprzętów kuchennych, które mogą być stosowane w lokalach gastronomicznych.
Stosowanie środków chemicznych
Stosowanie środków chemicznych do dezynfekcji urządzeń kuchennych jest jednym z najbardziej popularnych podejść. Istnieje wiele skutecznych detergentów przeznaczonych specjalnie do tego celu, które można wykorzystać zarówno w trakcie codziennego mycia, jak i przy okresowych przerwach technologicznych.
Przeczytaj również: Co zaliczamy do środków czystości?
· Środki alkoholowe
Jednymi z najpopularniejszych środków chemicznych stosowanych do dezynfekcji są te na bazie alkoholu np. CID LINES. Alkohol etylowy lub izopropylowy o stężeniu 70% jest silnym antybakteryjnym, antywirusowym oraz grzybobójczym środkiem, który może być stosowany na różne powierzchnie, takie jak stal nierdzewna czy szkło. Przykładem takiego środka jest spirytus salicylowy, który może być stosowany zarówno do dezynfekcji powierzchni, jak i naczyń czy sztućców.
Przeczytaj również: Po czym poznać ekologiczne środki do sprzątania?
· Środki chlorowe
Ekonomiczne i skuteczne są także środki na bazie chloru, które eliminują zarówno bakterie, jak i wirusy oraz pleśnie. W przypadku urządzeń kuchennych należy jednak stosować je z umiarem, gdyż mogą być korozujące dla niektórych metali oraz wywoływać podrażnienia skóry u osób wrażliwych. Chlorek sodu stosowany jest przy okazji przerw technologicznych. Ważne jest jednak, aby po użyciu chloru dobrze opłukać powierzchnię czystą wodą.
Przeczytaj również: Plan czystości - sposób na zachowanie czystości w urzędach
Promieniowanie UV
Kolejną metodą dezynfekcji urządzeń kuchennych jest wykorzystanie promieniowania UV. Lampy UV emitujące fale o długości 253,7 nm mają zdolność niszczenia bakterii, wirusów oraz pleśni. W lokalach gastronomicznych można stosować specjalistyczne urządzenia do dezynfekcji noży czy sztućców przy użyciu promieniowania UV. Promieniowanie UV ma także znaczenie przy oczyszczaniu systemów wentylacyjnych w kuchniach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana